T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Büyük Esma Sultan Ortaokulu

Ergenlik Dönemi - Öğrenciler İçin

Sevgili Öğrenciler,

Zaman hızla akıyor. Bedeniniz büyüyor, davranışlarınız, duygularınız ve düşünceleriniz hızla değişiyor. Vücudunuz çocukluk dönemini geride bırakıp yetişkinlik dönemine hazırlanıyor. Bu süreçte yaşadığınız tüm bu değişiklikler, zaman zaman karmaşık duygular hissetmenize neden olabilir.

Bu bültende, şu anda içinde bulunduğunuz ergenlik dönemi hakkında bilgiler sunulacak ve bu dönemi daha sağlıklı atlatabilmeniz için dikkat etmeniz gereken konular ele alınacaktır. Bu bilgileri dikkatlice okuyarak yaşamınızda uygulayabilirsiniz. Ayrıca sizi zorlayan her durumda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi'nden yardım alabilirsiniz.

Bu kısa bültendeki bilgileri okuyarak, gelişim döneminiz ile ilgili farkındalık kazanmanızı ve bu bilgileri hayata geçirmeye çalışmanızı dileriz. Ayrıca, çok mutlu bir ergenlik dönemi geçirmenizi temenni ederiz.

Ergenlik Dönemi Nedir?

Ergenlik, çocukluk ile yetişkinlik arasında yer alan, 11-12 yaşından 20-24 yaşına kadar uzanan, ruhsal alanda önemli değişikliklerin olduğu hızlı bir büyüme ve olgunlaşma dönemidir. Bu dönem, her çocukta farklı yaşlarda başlayabilir. Kızlar, erkeklerden ortalama iki yıl daha önce ergenlik dönemine girer. Kızlarda 12-14, erkeklerde 14-16 yaşlarında büyümenin hızı daha da artar.

Ergenlik Döneminde Vücudumuzda Meydana Gelen Değişimler

  1. Kadınlarda Yumurtlama: Kız çocukları doğduklarında binlerce olgunlaşmamış yumurtayla dünyaya gelirler. Ergenlikte bu yumurtalar olgunlaşıp adet kanaması (regl dönemi) haline gelir. Bu süreç ortalama 28 günde bir gerçekleşir ve 3-10 gün sürer.

  2. Erkek Üreme Organlarının Gelişimi: Bu dönemde erkek üreme organı ve testisler büyür; sperm üretilmeye başlanır.

  3. Boy ve Ağırlık Artışı: Bu dönemde boy uzaması ve ağırlık artışı gerçekleşir. Genetik etmenler bu süreçte önemli olsa da dengeli beslenme ve spor yapmak da boyun uzaması için gereklidir.

  4. Orantısız Büyüme: Vücutta ayaklar ve eller, yüzde ise burun ve çene daha hızlı büyüyebilir. Hızlı ve orantısız büyüme, sakarlığın artmasına neden olabilir.

  5. Vücut Kılları ve Sivilceler: Bu dönemde vücudun belirli bölgelerinde kıllar çıkar, yağ üretiminin artması ve ter bezlerinin fazla çalışması nedeniyle sivilceler çıkabilir. Erkeklerde ses değişimi görülebilir.

  6. Vücut Temizliği: Ergenlik döneminde yaşanan hızlı değişimler nedeniyle, vücut temizliğine daha fazla önem vermeniz, sık sık banyo yapmanız gerekir.

  7. Cinsel Konulara Merak: Fiziksel ve duygusal değişiklikler nedeniyle cinsel konulara merak duymanız normaldir. Merak ettiğiniz konuları, eksik veya yanlış bilgi alabileceğiniz kişiler yerine anne babanıza ya da öğretmenlerinize sormanız daha doğru olur.

Ergenlik Döneminde Duygularımızda Meydana Gelen Değişimler

  1. Yoğun Duygular: Ergenlik dönemi, yoğun, çelişkili ve zıt duyguların yaşandığı bir dönemdir. Yalnız kalma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Duygular karşısında telaşa kapılmayın; bu zıt duygular normaldir.

  2. Arkadaşlık İlişkileri: Bu dönemde arkadaşlarınıza yönelme ve onlarla vakit geçirme isteği artar. Arkadaşlarınızı olumlu ve içten kişilerden oluşturursanız, siz de olumlu yönde etkilenirsiniz. Enerjinizi spora, müziğe, sanata ve bilime yönlendirirseniz hem fark edilme ihtiyacınızı gidermiş hem de keyifli vakit geçirmiş olursunuz.

  3. Aile ile İlişkiler: Bu dönemde anne-babalarınızla çelişkili duygular yaşayabilirsiniz. Onların sizi anlamadığını veya her şeye karıştığını düşünebilirsiniz. Bu durum geçicidir; anne-babanızın da size nasıl davranacağına karar verememesi normaldir.

  4. Fiziksel Görünüm Hassasiyeti: Dış görünümünüzle ilgili espri yapılmasından rahatsız oluyorsanız, arkadaşlarınıza da bu tür espriler yapmamaya özen gösterin. Dış görünümle ilgili lakaplar uydurmamak önemlidir; bu hem sizi hem de diğerlerini kırabilir.

  5. Zorbalık: Bu dönemde gençler bazen akranlarına zorba davranışlar sergileyebilir. Eğer böyle bir zorbalığa maruz kalıyorsanız, bu sürekli hale gelmeden anne-babanızdan, öğretmenlerinizden veya rehberlik servisinden yardım istemelisiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.10.2024 - Güncelleme: 10.10.2024 11:05 - Görüntülenme: 81
  Beğen | 62  kişi beğendi